WHY THE U.S. FRACKING INDUSTRY WORRIES ABOUT THE WEATHER IN INDIA

"We are using stuff they put in ice cream! ... It’s a very good suspending agent and it is easy to break ... But while a gallon of ice cream calls for just a smidgen of guar gum, to frack a well in a shale formation may take 20,000 pounds of guar beans. At a recent New York capital markets conference, one of the major exploration companies reported using 1,700 tons a month resulting in a first quarter cost of some $40 million ... It is widely known that after all these years that guar gum is still the best at improving the viscosity, or flowability, of the drilling fluid and helping suspend the sand ... to help prop the rock formation open when it is fractured under high pressure ... Nobody has come up with something synthetic that works as well."

Ein Artikel von Hilary Hylton über den Einsatz von indischem Guarkernmehl als sogenannter "Gelling Agent" um die Reibungs- und Viskositätseigenschaften des Fracking-Fluids zu verbessern, die jüngste Preissteigerung dieses Rohstoffs sowie das sprichwörtliche Warten auf den Regen. Erschienen auf TIMEWorld (17. Juli 2012).

Anmerkung: der Einsatz von Guarkernmehl sowohl in der Nahrungsmittel- und Kosmetikindustrie als auch beim Fracking-Prozess sollte jedoch nicht darüber hinwegtäuschen, dass noch eine Vielzahl anderer - teilweise geheim gehaltener - Substanzen zum Einsatz kommen. So sei an dieser Stelle darauf hingewiesen, dass anstatt Wasser auch Diesel als Fracking-Fluid benutzt wird, da dieses pro Volumeneinheit mehr Guarkernmehr mit sich führen kann als Wasser.