PEAK FISH

"The U.N. Food and Agriculture Organization projects that the world’s wild fish harvest will fall to 90 million tons in 2012, down 2 percent from 2011. This is close to 4 percent below the all-time peak haul of nearly 94 million tons in 1996. The wild fish catch per person has dropped even more dramatically, from 17 kilograms per person at its height in 1988 to 13 kilograms in 2012—a 37-year low. While wild fish harvests have flattened out during this time, the output from fish farming has soared from 24 million tons in the mid-1990s to a projected 67 million tons in 2012 ... Despite the unsustainable nature of current harvest levels, countries continue to subsidize fishing fleets in ways that encourage even higher catches. Governments around the world spend an estimated $16 billion annually on increasing fleet size and fish-catching ability, including $4 billion for fuel subsidies ... The world’s fisheries reveal a classic case of diminishing returns ... Ships now have to use twice as much energy to catch a ton of fish as they did 60 years ago."

Ein Artikel von J. Matthew Roney über den Rückgang der Fangerträge von Wildfisch und dessen aktuellem "Fangplateau" sowie der Zunahme in der "Produktion" aus  Fischfarmen. Erschienen beim Earth Policy Institute (19. November 2012).

Hinweis: trotz der Tatsache, dass - im Gegensatz zu Erdöl - Fisch ein Lebewesen und einen nachwachsenden "Rohstoff" darstellt, sind die Parallelen zum Peak Oil überaus bemerkenswert: es existiert ein "Fördermaximum" bei konventionellem Öl wie beim Wildfisch, woraufhin sich in beiden Fällen ein Förderplateau einstellt, der Energy Return on Investment sinkt rapide, und die steigende Produktion von "All Liquids" bzw. "All Fish" kann nur mithilfe unkonventioneller Ölquellen bzw. künstlichen Fischfarmen kurzzeitig aufrecht erhalten werden - in beiden Fällen aber mit schrecklichen Auswirkungen für die Umwelt.